Tillbaka till startsidan

Följ Ebab

Sju goda vanor som ger Ebab ett gemensamt språk

Nyhet   •   Nov 24, 2017 08:47 CET

Susanne Schibler i turkos jacka är HR-ansvarig och omgiven av nyanställda som snart ska få ännu ett språk.

Ett tjugotal ska snart få gå den, 180 personer har redan gjort det. Ebabs satsning att låta alla anställda gå utbildningen ”De 7 goda vanorna” är unik. Och mycket uppskattad.
– Att erbjuda ledarskapsutbildningar till chefer är vanligt – att ge samtliga anställda samma möjlighet är det inte, säger Susanne Schibler, HR-ansvarig på Ebab.

”Jag borde gått denna tidigare – i tjugoårsåldern” och ”Jag har fått ett nytt tankesätt efter detta” är bara två av de många positiva reaktioner som Susanne Schibler fått motta från Ebab-anställda som gått ”De 7 goda vanorna”. Utbildningen är en av världens mest spridda ledarskapsutbildningar och baserad på den amerikanska författaren Stephen R Coveys bok med samma namn.

Ebab har sedan 2010 erbjudit den till alla som varit anställda minst sex månader. Och det är en relativt omfattande utbildning: i ett första steg hålls en workshop under tre heldagar och efter sju veckor går man på tre repetitionsluncher för att fräscha upp minnet. Efter ett år går man Förstärkaren, en endagsworkshop med fokus på specifika utmaningar i arbetslivet. Men varför erbjuder Ebab detta?

– Vi skapar en gemensam plattform och ett gemensamt språk för alla anställda. Utbildningen ger också viktiga verktyg för var och en att kunna leda sig själv. Den ger verktyg för självinsikt och därmed möjlighet att förändra beteenden som hos många kan vara omedvetna, säger Susanne.

Samtliga anställda på Ebab samverkar med andra i olika konstellationer. Det kan vara med kollegor, underentreprenörer, leverantörer eller kunder. Att ha förmågan att göra sig förstådd och kunna förstå andra är oerhört viktigt för skapa fruktsamma samarbeten.

– Så gott som alla får en aha-upplevelse av utbildningen, en insikt våra medarbetare bär med sig resten av livet, avslutar Susanne.

 
De sju goda vanorna
1. Var proaktiv
2. Börja med slutet i sikte
3. Gör det viktigaste först
4. Tänk vinna-vinna
5. Försök först förstå, sedan bli förstådd
6. Skapa synergi
7. Vässa sågen